Belföld

Támadást forralt a rendőrök ellen egy férfi augusztus 20-ra

A megalapozott gyanú szerint egy Bács-Kiskun megyei férfi azt határozta el, hogy a 2022. augusztus 20. napi budapesti közterületi rendezvények biztosításában résztvevő rendőrök ellen követ el társaival erőszakos cselekményeket, olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A 34 éves férfi még 2022. augusztus 16-án üzenetküldő alkalmazásban hozott létre egy mintegy kétszáz főt számláló csoportot azzal a céllal, hogy a hivatalos személyek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésére hívjon fel, ilyen bűncselekmények elkövetését megszervezze, illetve ahhoz társakat toborozzon. Az elkövető a rendőrök elleni támadáshoz szükséges eszközöket – gázsprayt, gázöngyújtó töltőgázt, illetve különböző kiszerelésű pirotechnikai eszközöket – is beszerzett.

A nyomozó ügyészég a férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közreműködésével beazonosította, majd a Terrorelhárítási Központ segítségével őrizetbe vette és hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Az ügyészség a 2022. augusztus 19-én tartott több helyszínt érintő összehangolt bűnügyi akcióban a Készenléti Rendőrség segítségével az elkövető lakásán végrehajtott kutatás alkalmával informatikai eszközök mellett különböző pirotechnikai eszközöket foglalt le. Az elkövető által külföldről rendelt nagy teljesítményű petárdák éppen a kutatás idején érkeztek meg.

A bíróság az ügyészség indítványára a büntetlen előéletű gyanúsított letartóztatását 2022. augusztus 21-én – arra tekintettel, hogy fennáll a bizonyítás megnehezítésének veszélye – egy hónapra elrendelte. A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését, védője fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

A nyomozó ügyészség a csoport tagjai közül még egy 35 éves férfit hallgatott ki gyanúsítottként, aki a cselekmény elkövetését elismerte.Ő szabadlábon védekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik