Belföld

Parlament előtt a családi pótlék megduplázása, indexálása

CSANÁDI MÁRTON / 24.HU
CSANÁDI MÁRTON / 24.HU
A szocialista javaslat az emelt összeget minden évben az infláció mértékével növelné.

Szabó Sándor (MSZP) nyújtotta be a családok támogatásáról szóló törvényt módosító javaslatát, amely megduplázná, indexálná a családi pótlékot. A módosítás után

  • egygyermekes család esetén 24 400 forint,
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 27 400 forint,
  • kétgyermekes család esetén gyermekenként 26 600 forint,
  • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 29 600 forint,
  • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 32 000 forint,
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 34 000 forint

lenne a családi pótlék havi összege. Emelkedne a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családok, egyedülállók pótléka is. A családi pótlék összegét minden év januárjában a költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével  emelnék, augusztusban pedig az iskolakezdés miatt dupla összeget fizetnének.

Az indoklás szerint az Orbán-kormány 12 év éve egyetlen forinttal sem emelte a családi pótlékot, miközben a családok terhei, a kétszámjegyű infláció, a brutálisan növekedő rezsiárak miatt, elviselhetetlenül emelkednek.

A javaslat a családi pótlék megduplázása, indexálása mellett azt is garantálná, hogy a családi pótlékot minden hónapban ki kelljen fizetni, ne lehessen trükközni azzal, hogy augusztusban utalják a szeptemberi összeget is, amivel egyébként elismerik, hogy a családoknak jelentős kiadásokkal jár az iskolakezdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik