Belföld

Vizsgálatot indítottak a benzinkutakon beolvasott forgalmik ügyében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az adatvédelmi hatóság szerint nincs azzal semmi gond, ha a benzinkúton a hatósági áras üzemanyag tankolásakor beolvassák a forgalmi engedély vonalkódját – erről ír a Szabad Európa.

Ugyanis több magánszemély a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, miután a benzinkutak a hatósági áron rögzített tankolás esetén elkezdték beszkennelni a gépjárművek forgalmi engedélyén lévő vonalkódot. A NAIH állásfoglalásában arról írt, hogy a hatósághoz érkező beadványokban foglaltak szerint egy üzemanyag-szolgáltató a töltőállomásain az üzemanyag hatósági áron történő értékesítéséhez leolvasta a gépjármű forgalmi engedélyén szereplő vonalkódot, és rögzítette a rendszerében. A NAIH szerint a hatósági árat rögzítő kormányrendelet értelmében az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője

jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzemben tartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.

A Szabad Európa emlékeztet ugyanakkor, hogy azt viszont nem tudni, hogy utána betartják-e a szigorú adatkezelési szabályokat, illetve a vonalkód beolvasása előtt megfelelő tájékoztatást nyújtanak-e az autósoknak. Ezért – teszik hozzá- vizsgálják most a benzinkutak gyakorlatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik