Belföld

Palkovics: Az eddig betárolt földgáz fedezi az éves fogyasztás harmadát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a földgáz, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő. Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot – egyebek mellett erről beszélt hétfőn a Vigadóban Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztériumnak az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén az MTI tudósítása szerint.

A tárcavezető úgy fogalmazott: gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, a magyarországi energetikai rendszer korszerűsítésével pedig hozzá kell járulni a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat. Ehhez számos eszköz áll rendelkezésre, mondta a miniszter, ide sorolva a hazai energiatermelés növelését. Az energiaveszélyhelyzet azonban rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt a biztonságos ellátás érdekében – emlékeztetett, kiemelve, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is biztosítja a magyar családok számára a rezsicsökkentést.

Palkovics László sajnálatos ténynek nevezte, hogy az elmúlt évek Magyarországon is a járvány elleni védekezésről és az azt követő válságról szóltak, most pedig az elhúzódó háború miatt még súlyosabb helyzettel kell szembenézni. Felidézte: a 2020-as mélypont után 2021-ben már 7,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, a munkahelyeket pedig nemcsak megtartották, de ma már többen dolgoznak, mint bármikor korábban. Az önellátás érdekében sok fontos ágazatot indítottak újra és erősítettek meg, ezek közé sorolta az egészséggazdaságot és a védelemipart. A beruházásokat ösztönző politikának köszönhetően okkal vélhettük, hogy egy rendkívül biztató fejlődési pálya előtt állunk – mondta a miniszter. Ezt még most is így hiszik – mondta –, de

ebbe a helyzetbe tört ki az ukrajnai háború.

Hozzátette: az első naptól kezdve tudni lehetett, hogy nagyon súlyos következményei lesznek a háborúnak, ma már egész Európa szenved a háborús infláció hatásaitól, a nagyfokú bizonytalanságtól és a fokozódó energiaválságtól. A kormány célja az, hogy a globális recesszió hatásai alól a lehető legnagyobb mértékben megóvja Magyarországot, a magyar családokat és a vállalkozásokat – fogalmazott a miniszter. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik