Belföld

Még nem végeztek az iskolai fűtési helyzet felmérésével a Belügyminisztériumban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Magyarországnak is fel kell készülnie a kritikus gázválságra, ezért rendeltük el annak a felmérését, hogy egyes iskolák fűtését gázválság esetén át lehet-e állítani fatüzelésre. A felmérés még folyamatban van

– ezt írta a Belügyminisztérium a Hvg.hu-nak arra a kérdésére, feldolgozták-e már az augusztusban e témában kiküldött levelekre érkező válaszokat, illetve milyen realitása van átállni az iskoláknak a fatüzelésre.

A portálnak küldött válaszból kiderül, hogy egyelőre nincs döntés az egekbe szökő rezsidíjjal megnehezített téli hónapokkal kapcsolatban. Bár keresi az állam az alternatív fűtési lehetőségeket a közoktatásban, felmerült az is, hogy tantermen kívüli, digitális munkarenddel ússzák meg az intézmények rezsiköltégeinek elszállását, ezek egyelőre csak kósza pletykák. Ez utóbbit egyébként a köznevelésért felelős miniszter, Pintér Sándor rendelhetné el, de a Hvg.hu azt a választ kapta a tárcától, hogy „ilyen döntés nem született, annak előkészítése nincs napirenden”.

A portál ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ez a lehetőség sem zárható ki, miután egy beszédes passzus került a tanév rendjét leíró rendeletbe. „Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – fogalmaz a dokumentum.

Ez az „elháríthatatlan külső ok” lehet egy újabb járványhullám, de lehet akár a gázhiány is, vagy éppen az, hogy nem lesz, aki tanítson és/vagy felügyeljen a gyerekekre – emlékeztet a portál.

A Hvg.hu cikkének fizetős részében nyilatkozik még Szémán Róbert épületgépész, a témával foglalkozó szaklap, a VGF&HKL főszerkesztője, aki azt elemzi, milyen alternatív fűtési módokat lehet bevezetni az iskolákban, és megszólal több intézményvezető is, hogy szerintük vajon elég lenne-e 20 fok tanítási időben az iskolaépületekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik