Belföld

GKI: Tartósan 430 forint lehet az euró, ha nem sikerül a kormánynak megállapodni az unióval

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A GKI Gazdaságkutató szerint akár három százalékkal is visszaeshet a GDP növekedése, és tartósan 430 forintba kerülhet egy euró, ha nem érkeznek meg Magyarországra az uniós források – írja az ATV.

A magyar kormánynak holnap éjfélig kell elküldenie az Európai Bizottságnak azt a levelet, amelyben megírják, mit tesznek a korrupció megelőzése érdekében. Ezen is múlik, hogy megérkezik-e a helyreállítási alapból 5,9 milliárd euró, vagyis 2400 milliárd forint, illetőleg, a 2021–27-es uniós keretköltségvetésből 22 milliárd euró, azaz 8800 milliárd forint.

A kormány válasza után a Bizottságnak egy hónapja lesz arra, hogy eldöntse, elfogadja-e azt.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója úgy számol, hogy a magyar gazdaságra és a forint árfolyamra is súlyossal hatással lehet az uniós források befagyasztása.

Egyrészt, akkor valamilyen költségvetési kiadáscsökkentésnek be kéne indulnia. Az közvetlenül csökkenti a GDP-t. A második hatása pedig a forint árfolyamán keresztül jelentkezne, hogy tovább gyengülne a forint

– véli Molnár László a GKI vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ezáltal az infláció még jobban pörögne, az még jobban csökkentené a fogyasztást, illetőleg a beruházási aktivitást.

Eddig a kormány két engedményt tett az Uniónak. A jogalkotási és a büntetőeljárási törvény módosítását szeptember közepén fogadhatja el a Parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik