Belföld

Világgazdaság: fordulat jöhet a szélenergia szabályozásában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több figyelemreméltó bejelentést is tett Palkovics László a török hírügynökségnek adott interjújában, amiről eddig nem számolt be a magyar sajtó – írja a Világgazdaság. A technológiai és ipari miniszter nyíltan beszélt a Bayraktar katonai drónok esetleges beszerzéséről, és arról is, hogy Magyarország aktív szereplője lehet annak, hogy a kínai vasúti áruforgalom Törökországon keresztül bonyolódjon Európa felé, miután az orosz és az ukrán tranzit a háború miatt ellehetetlenült. A portál szerint a legérdekesebb kijelentések mégis az energetika kapcsán hangoztak el:

Magyarország 2023 végéig 8 gigawattra növelné a napenergiakapacitását, és utalás történt arra vonatkozóan, hogy a szélenergia-szektorba irányuló befektetések zöld utat kaphatnak.

Palkovics közölte, hogy a geotermikus és a szélenergiába való befektetésekkel együtt a következő 10 évben összesen 16 milliárd euró értékben jöhet létre befektetés. A Világgazdaság megjegyzi: a szélenergia alternatívák közötti említése váratlan kormányzati szinten. Egy 2016-os kormányrendelet értelmében ugyanis nem lehetséges szélfarmot telepíteni a lakott területtől számított 12 kilométeres védőtávolságon belül. Ez a kikötés a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében nincs olyan pont Magyarországon, ahol lehetséges szélerőművet felállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik