Belföld

Nem árulja el a kormány, miért fizettet többet Mészáros cége a gázért, mint az MVM

MTI
MTI

Hiába kérdezte az MSZP frakcióvezetője a kormányt arról, hogy miért nagyobb a földgáz számla, ha Mészáros Lőrinc érdekeltségén keresztül kapják a földgázt az emberek.

Tóth Bertalan több mint egy hónapja tette fel a kérdést a kormánynak arról, mi az oka annak, hogy a Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Tigáz Zrt. földgázelosztási területén élő lakossági földgázfelhasználók az 1729 köbméteres éves átlagos fogyasztásuk után akár nyolcezer forinttal is többet fizetnek a földgázért, mint az ország más területein élők.

A különbséget az MVM hivatalos díjkalkulátora is alátámasztja, egy budapesti átlagos földgázfogyasztónak, akinél az állami MVM Főgáz Kft. a földgázelosztó, 205 899 forintot kell fizetnie éves szinten a földgázért, ezzel szemben például Szerencsen 214 009 forint az átlagos fogyasztó éves számlája. A példaként említett Szerencsen a Mészáros érdekeltségű Opus Tigáz Zrt. a földgázelosztó.

A Mészáros-érdekeltségű cég drágább szolgáltatása különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy jellemzően az ország legszegényebb, leghátrányosabb területein biztosítja a földgázellátást. Éppen ezért tettem fel a kérdést, hogy miért engedik Mészáros cégének a nyerészkedését a lakossági földgázfogyasztókon

– írta közleményében az MSZP társelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint Palkovics László miniszter megbízásából Koncz Zsófiának, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkárnak kellett volna választ adnia, ám ő gondosan elkerülte az indoklást.

Tóth szerint ez két okból is elfogadhatatlan. Koncz Zsófiának ugyanis Borsodban éppen érintett a szerencsi központú választókerülete a magasabb díjszabás miatt.  Ráadásul – folytatta – az államtitkár családon belül is is kérhetett volna segítséget a válaszhoz, hiszen édesanyja, Konczné Kondás Tünde tagja az Opus Tigáz Zrt. igazgatóságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik