Belföld

A Városligetben állítják ki a honvédség Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackját

Megérkezett Magyar Honvédséghez a második PzH2000 típusú önjáró löveg. A hatalmas örömhírt a honvédelmi miniszter közölte a Facebook-oldalán.

Az első mintapéldányt még januárban vette át Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A folytatást akkor nyár elejére várták, de a jelek szerint augusztus lett belőle.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztere most arról írt, hogy a magyar kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a korábban elindított haderőfejlesztési program „a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére” az eddiginél is erőteljesebben folytatódjon.

Aki szeretné közelről is megcsodálni a Magyar Honvédség megújult tüzérségi erejének legújabb szerzeményét, szombaton a Városligetben megteheti

– írta a miniszter.

Magyarország összesen 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmanntól. Ez a maga nemében a világ egyik legjobb önjáró löveg típusa, 155 milliméteres lövedékeivel körülbelül 30 kilométeres lőtávolságra tüzelhet nagy pontossággal, de rakéta-póthajtású lövedékekkel ez a távolság akár 55-60 kilométerre is növelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik