Belföld

Nem tudni, mikortól lesz tíznapos apaszabadság, de a kormány dolgozik rajta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Palkovics miniszter szerint „a kodifikációs előkészítő munka folyamatban van”.

Egy uniós irányelv szerint a jelenleg ötnapos apaszabadságot tíz napra kell növelni a munka és a magánélet közti egyensúly megteremtése érdekében. Gurmai Zita szocialista képviselő ezért
rákérdezett, ez mikor lesz érvényes a magyar édesapákra is.

Mint írta, a törvény szerint most az apának gyermeke születésekor a születést követő második hónap végéig öt, ikreknél hét munkanap pótszabadság jár. A 2019-es uniós irányelvet augusztus 2-áig kellett volna átültetni a magyar jogrendbe. A mulasztás nemcsak a magyar apukákat fosztotta meg öt olyan naptól, amit gyermekükkel tölthettek volna, hanem az uniós tagságból eredő kötelezettség megszegését is eredményezte. Gurmai Zita ezért arra várt választ:

  • Miért késlekednek az apai pótszabadságot rögzítő uniós irányelv magyar jogrendbe történő átültetésével?
  • Mikortól vehetik leghamarabb igénybe a magyar édesapák az irányelvben megfogalmazott tíznapos pótszabadságot?

Palkovics László technológiai és ipari miniszter a kérdésre azt válaszolta, hogy az Orbán-kormány minden döntésében a családok érdekeit tartja szem előtt. Kiemelten fontos, hogy intézkedéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a szülők a lehető legjobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket.

A miniszter a szocialista képviselőt arról is tájékoztatta, hogy

a munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos kodifikációs előkészítő munka folyamatban van.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint ehhez elég a Munka törvénykönyvét módosítani, de a kormány nem foglalkozott az üggyel évekig, noha az irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek. A szakszervezeti szövetség a kormánytól az apanapok számának megduplázását követelte, jelezte, ha már segítette az irányelv kialakítását, vegye komolyan azt, mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik