Belföld

Zuhanásnak indult a forint, 398 környékén az euró

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 392 közeli stabil kezdés után zuhanásnak indult a forintot az euróval szemben és már délelőtt 398 fölött járt az árfolyam, ami másfél százalékos forintgyengülést jelent péntekhez képest– írja a Portfolio.

A gazdasági portál a gyengülés okai között említi, hogy

  • péntek este a Standard & Poor’s negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, ami akár egy leminősítés előszele is lehet,
  • a hétvégén kiszivárgott egy magyar bírósági irat, ami az igazságszolgáltatás függetlensége körüli aggályokat erősítheti, és hatással lehet az EU-s forrásokról zajló tárgyalásokra,
  • a dollár újra erőre kapott, részben a vártnál gyengébb kínai makroadatok, valamint a gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek hatására.

Hétfőn reggel még erősödni tudott a forint a főbb devizákkal szemben, számolt be az MTI. Hét órakor a forint jegyzése 0,2 százalékkal állt erősebben a péntek estihez képest az euróval és 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és a svájci frankkal szemben.
Az euró jegyzése hétfő reggel hét órára 392,35 forintra csökkent a péntek este hét órai 393,14 forintról.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint 0,3 százalékkal áll erősebben az előző heti kezdésnél az euróval, 1,0 százalékkal erősebben a dollárral, de 1,0 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik