Belföld

Száz fotónak is egy a vége – a századik Heti Fortepan a százas szám bűvöletében

Chuckyeager tumblr / Fortepan
Chuckyeager tumblr / Fortepan
Ez a Heti Fortepan cikksorozat 100. posztja. Mint oly sokan, mi sem tudtunk ellenállni a kerek számok vonzásának, és ezért a nyári melegben egy könnyed válogatással készültünk a bűvös százas számhoz kapcsolható Fortepan képekből a 100 Folk Celsius banda fotózásától a Skoda 100-as kerékcseréjén át a 100-as posta dolgozóinak csoportképéig.
FŐFOTÓ / Fortepan A lefelé nyíló ajtajú, ezért bárhűtőszekrényként is használható Lehel 100 K hűtő reklámfotója 1969-ből.
Urbán Tamás / Fortepan Tóth Mihály érdi atléta a 100 m-es síkfutás döntőjének nyertese beér a célba a MEDOSZ sportnapon a gödöllői Páter Károly utcai egyetemi sporttelepen 1971-ben.
Péterffy István / Fortepan 100 méteres futás gázálarcban a József Attila Gimnázium tanulóinak rendezett összetett honvédelmi versenyen az egykori monori agyagbányában 1971-ben.
Szalay Zoltán / Fortepan A Magyar Rádió nagy sikerű Szabó család című sorozatának főszereplői fényképezkednek a rádióműsor századik adásának alkalmából 1961. május 24-én. Állnak: Garics János, Sütő Irén, Balogh Erzsi, Benkő Gyula, középen Gobbi Hilda és Szabó Ernő, elöl Lőte Attila és Vörösmarty Lili színművészek.
Szalay Zoltán / Fortepan Sütő Irén, Szabó Ernő és Gobbi Hilda színművészek koccintanak a 100. adásra.
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye / Ganz gyűjtemény / Fortepan A Ganz Hajógyárban jugoszláv jóvátételként épített N. V. 100 tonnás úszódaru terhelési próbája az Újpesti-öbölben 1950-ben. Balra a Népsziget, jobbra a háttérben az újpesti vasúti híd pilléreire épített ideiglenes híd.
Urbán Tamás / Fortepan A 100 Folk Celsius zenekar fotózása 1979-ben.
Urbán Tamás / Fortepan A 100 Folk Celsius fellépés közben 1981-ben.
FŐFOTÓ / Fortepan Dolgozói csoportkép a 100-as posta előtt a budapesti Üllői út 114-116. alatt 1976-ban.
Szűcs Róbert / Fortepan Nosztalgiavonat érkezik Godisa felől a sásdi vasútállomásra a Budapest–Pécs vasútvonal megnyitásának 100. évfordulója alkalmából 1982-ben. 
Bojár Sándor / Fortepan A 100 méteres gyorsúszásban aranyérmes Szőke Kató kétszeres olimpiai bajnok úszónő (jobbra) és az ezüstérmes holland Hannie Termeulen a XV. nyári olimpiai játékokon Helsinkiben 1952-ben.
Fortepan Csepel 100 motorkerékpár.
MHSZ / Fortepan Kerékcsere egy Skoda S 100-ason az MHSZ által szervezett „Vezess kiválóan!” versenyen a Börzsöny melletti Törökmezőn 1977-ben.
UVATERV / Fortepan Az ártéri Tisza-híd, közkeletű nevén a „százlábú” híd építése Szolnoknál 1962-ben.
Chuckyeager tumblr / Fortepan A 6-os főút 100-as kilométerköve Bölcske közelében az 1960-as évek közepén.
Rádió és Televízió Újság / Fortepan Öveges József professzor a Száz kérdés, száz felelet című műsor felvételén az MTV stúdiójában 1960-ban.
UVATERV / Fortepan Pihenőhely az M7-es autópálya 100-as km-nél Siófok közelében 1971-ben.
Fortepan Az 1952. április 4. alkalmából feldíszített Élelmezési Dolgozók Kultúrotthona a budapesti Andrássy (Sztálin) út 100. alatt.
Bojár Sándor / Fortepan A Pénzügy- és Vámőri Zenekar századik szabadtéri hangversenye a fővárosi Múzeumkertben 1965-ben. A karnagy Józsa Sándor, az énekesnő Mikes Ibolya. Háttérben a Múzeum körút házsora.
Klösz György / Budapest Főváros Levéltára / Fortepan Az 1875-ben felhúzott, hamarosan rossz hírű környékké süllyedt „Százház” egyenépületei a Dózsa György (Aréna) út, Jobbágy (Bem) utca (szemben) és a Százház utca közötti területen valamikor 1890 után. Háttérben a Keleti pályaudvar.
Simon Gyula / Fortepan A Százház utcán a Dózsa György út és a Jobbágy utca sarkánál 1968-ban.
Szalay Zoltán / Fortepan A Csikágónak nevezett rosszhírű környék Dózsa György út, Jobbágy utca és a Százház utca közötti részén folyamatosan bontották le az ekkorra teljesen lezüllött állapotba került házakat az 1960–70-es években.

A Heti Fortepan blogról a cikksorozat 2020. szeptemberi indulásakor megjelent első posztban olvashat bővebben.

Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/100

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik