Belföld

Müller Cecília fertőző májgyulladás járvány veszélyére figyelmezteti a budapesti kórházakat

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília, írja a Népszava. A lap birtokába került körlevélben az országos tiszti főorvos kéri az intézmények orvosait, hogy tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

2022 első hét hónapjában 346 fertőző májgyulladásos megbetegedés történt hazánkban, miközben 2020-ban összesen 28 esetet regisztráltak, tavaly pedig 75-öt.

A járványügyi hivatal szerint egy új vírustörzs megjelenése is szerepet játszhat most a fertőzés terjedésében, a járvány pedig főként Budapestet érinti, az összes eset több mint felét itt regisztráltak.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi vezetője a Népszavának elmondta: -a fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe, terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

Lappangási ideje 15–30 nap is lehet, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, majd ezeket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik