Belföld

Pócs János elmagyarázta, miért jó, hogy nincsenek európai bérek Magyarországon: akkor ugyanis elmennének a nagy cégek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Pócs János sziporkáiból gyűjtött egy csokrot a 444.hu, melyet a fideszes országgyűlési képviselő térségének helyi tévéjéből válogatott össze. Nem volt könnyű dolga a portálnak, mert van egy olyan műsor, amelyben Pócs csak úgy szórja magából a bölcsességeket.

Csak pár példa a végig magas színvonalra:

  • Pár hónapja, amikor történelmi mélységben volt a forint, Pócs azt mondta. „Az tud csökkenni, ami magas volt. Akik folyamatosan alacsonyan tudták tartani a térség pénznemeit, azok nem tudták csökkenteni, mint a mostani háborús helyzetben, amennyit a forint csökkent.” A választóknak azt üzente, biztosak „lehetnek benne, hogy a gazdasági meg fogja oldani. Hol fent, hol lent, volt már ez így. Lesz is. A gazdaság jól fog kijönni belőle.”
  • Később a pedagógusok bérkérdését is gyorsan intézte el Pócs, pár hete: szerinte nem a tanárokkal, hanem az érdekvédelemmel van gond. „Az idióta szakszervezetük nem akar változást, lejáratják a pedagógus szakmát.”

A mostani részben a riporter rákérdezett a kata módosítására, mire Pócs egy hasonlattal állt elő: „Ha én minden évben adok magának egy dinnyét, akkor mindig örül neki. De ha idén adok egyet, és kiderül, hogy nagy volt az aszály, ezért visszakérem, akkor sokkal jobban megsértődik rám, hogy azt az egyet visszavettem, minthogy minden évben adtam.” Szerinte a kata ügyében is ez történt.

A műsorvezető ezek után rátért a rezsire is. Egyetemi professzorok véleményét idézte, akik szerint elhibázott volt a rezsicsökkentés bevezetése, mert nem a gazdaság igazi fejlesztésére költöttek pénzt. Pócs erre azt mondta: „Tisztelet a kivételnek, de az egyetemi professzorok mégiscsak egy nyomon látják a világot. Szokták mondani, hogy valaki, aki a disznóvágásra csak a vacsorára érkezik, de gőze sincs, hogy mennyi moslékot kellett adni a disznónak, mire abból hurka lett” – hoz újabb példát az életből Pócs. Szerinte nem volt káros és fölösleges volt a rezsicsökkentés, mert 2012 óta ezermilliárdokat hagyott az emberek zsebében.

A képviselő szerint emelkednek a bérek is, de egyébként, ha európai bérek lennének Magyarországon, akkor az ide beruházó nagy cégek elmennének az országból, és nem lennének munkahelyek. Aztán újra hangsúlyozta az egyetemi tanárok nem tudnak komplexen gondolkodni. „Tiszteletet a kivételnek, reméljük, hogy van ilyen, de a többség nem” képes összetetten látni a világot szerinte.

Szerinte a rezsi is rendben lesz, illetve a gazdasági nehézségek a hátunk mögé kerülnek. Megoldjuk – mondta –, eddig is „megoldottuk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik