Belföld

Húsz éve nem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást a magyarországi nyugdíjasok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére hivatkozva.

A dokumentum szerint

júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta.

Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, melyet 2007 márciusában regisztráltak.

A KSH elemzése szerint az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség. A gyerekgondozással kapcsolatos cikkek, az iskolai, óvodai eszközök nincs benne és az ehhez köthető szolgáltatások nem szerepelnek benne, ahogy a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek is kevesebb részt tesznek ki. A gyógyszerek esetében a nyugdíjasoknál 5,8 százalék a súlyozás, amely az átlagos indexben csak 2,7, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb.

A NyugdíjGuru szerint a tervezettnél magasabb nyugdíjkorrekcióra lesz szükség, ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke meghaladja az általános fogyasztóiár-növekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik