Belföld

Novák Katalin öt ember sorsáról döntött

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Határozatok Tárában jelentek meg a köztársasági elnök határozatai.

Novák Katalin államfő Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter javaslatára, ellenjegyzésével

  • Májer Zsolt nemzetbiztonsági ezredest,
  • Németh Attila nemzetbiztonsági ezredest

augusztus 1-jei hatállyal nemzetbiztonsági dandártábornokká nevezte ki. Májer Zsolt az Alkotmányvédelmi hivatal egyik főigazgató-helyettese, Németh Attila pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójának általános helyettese. A határozat szerint velük együtt lett dandártábornok Keller László is, aki így az ezredesi rangot átugrotta, eddig ugyanis nemzetbiztonsági alezredes volt.    

A köztársasági elnök arról már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok.

A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Szovjetunió) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Szovjetunió) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik