Belföld

LMP: Magunk alatt vágja a fát az Orbán-kormány

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A párt szerint a klímagyilkos politika újabb szintet lépett.

Európában csak az Orbán-kormány kezd klíma- és vízválság idején  erdőirtásba, reagált az LMP a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésre. Az ellenzéki párt szerint ezzel az energiaválságot nem oldják meg, de az országot kiszolgáltatottabbá teszik a klímaváltozás következményeinek.

Mint írták, a kormány téved, a fakitermelés növelése ezen a télen nem nyújt megoldást a fűtési gondokra. A frissen kivágott fa – az akác kivételével – rossz fűtőértékű, viszont szennyezi a környezetet,

ha a kormány most kétségbeesett kapkodásában a fák, az erdeink ellen fordul, súlyosan veszélyezteti a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességünk.

A kormányrendelet a természetvédelmi szempontok megsértésével könnyíti meg a fakitermelést

  • védett területekre is kiterjeszti a tarvágás lehetőségét,
  • veszélybe sodorja egyébként is rossz állapotú erdőségeinket.

Azok védelme nagyon fontos lenne, hogy alkalmazkodni tudjunk az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, meg tudjuk tartani a vizet, lassítsuk, akár meg is fordítsuk az ország kiszáradását. Mint írták, Nagy István agrárminiszter egyik nap még a víz megtartásának fontosságáról, a klímaadaptációs feladatokról beszél, másnap pedig homlokegyenest szembemennek ezekkel a célokkal.

Az LMP szerint a klímaváltozás miatt a bükk-, de részben a tölgyerdők természetes felújulása – különösen tarvágás esetén – nem valósul meg, ezeknél az erdőirtás természetkárosítás. A párt követeli, hogy a bükkerdőket vonják ki a rendelkezés alól, hiszen ezen erdők kivágása a turizmus szempontjából is károsak, hiszen komoly rekreációs funkcióval bírnak a kirándulók között.

Az LMP az energiaválság kezelését elvárja a kormánytól, de ezt  megoldhatónak tartja értelmetlen környezetkárosítás nélkül is. Azt javasolja, a rászorulóknak

  • biztosítsanak megfelelő rezsitámogatást,
  • szükség esetén a meglévő készletekből száraz tűzifát,

ehhez pedig a forrásokat vonják el a környezetszennyező multiktól, amelyek alig járulnak hozzá a közterhek viseléséhez és nem fizetik meg az általuk okozott környezetszennyezést sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik