Belföld

Az e-rolleresek több mint negyede részegen balesetezik

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg – írja a Népszava az országos baleseti intézet adataira hivatkozva. A baleseti központban tavaly márciustól októberig gyűjtötték hány páciens hányszor érkezett a sürgősségi ügyeletükre kerékpár-, roller, illetve elektromos roller baleset után.

Az adatokból kiderül, hogy a kerékpározók után (1115) a legtöbben e-rollerezés közben baleseteztek, mintegy 296-an, ami azt jelenti, hogy minden ötödik sérült e-rolleres volt.

Érdekessége a kutatás eredményeinek, hogy míg a kerékpáros sérülteknek csak a négy százaléka, a rolleresek 6 százaléka, addig

az elektromos rolleresek 27 százaléka, azaz több mint negyede volt ittas.

Ráadásul az e-rolleresek több mint fele az éjszakai órákban szenvedett balesetet, ami arra enged következtetni, hogy az emberek előszeretettel használják „bulieszközként” a járművet.

A baleseti intézet közölte, hogy az e-rollerrel balesetezők körében gyakori az arc-, a kulcscsont-, a boka-, a kéztörés, de volt már gerinctörött áldozat is.

Magyarországon a jogszabályok továbbra sem ismerik az elektromos roller fogalmát. Az e-rollerrel közlekedőknek semmilyen kötelezettsége nincs sem a védőfelszerelésre, sem a felelősségbiztosításra, sem pedig a közlekedési jártasságra, annak ellenére, hogy akár 50-60 kilométer per órás sebességre is képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik