Belföld

Az Orbán-kormány „helyezte vissza Budapestet Európa és a világ térképére”

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Ezt válaszolta Csepreghy államtitkár, amikor főnökét a fővárosi  beruházások leállításáról kérdezték.

Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az építési és beruházási miniszternek arról, hogy mely budapesti beruházások megvalósítása áll le.

A Demokratikus Koalíció képviselője azt követően fordult Lázár Jánoshoz, hogy megszűnt a Nemzeti Közlekedési Központ, az Építési és Beruházási Minisztérium vette át projektjeit, amelyekről korábban Vitézy Dávid azt mondta, 100 százalékos mögöttük a politikai támogatás. Lázár János ugyanakkor közölte, a válság és a háború miatt felülvizsgálják a teljes állami projekt-listát.

Vadai Ágnes ezért a minisztert arról kérdezte:

  • Mely budapesti beruházások megvalósítása áll le?
  • Mely budapesti beruházások nem fognak megvalósulni?

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes válaszában jelezte, a 2010 óta hivatalban lévő Orbán-kormánynak nincs szégyenkeznivalója a budapesti fejlesztések miatt, ők tették azért a legtöbbet, hogy a fővárosra büszke lehessen minden magyar.

Tizenkét év alatt csaknem 2100 milliárd forint közpénzt költöttek el fővárosi beruházásokra. A miniszterhelyettes, a teljesség igénye nélkül, fel is sorolt néhány, már kész nagy beruházást (Ludovika Campus felújítása, Duna Aréna megépítése, a Zeneakadémia felújítása, Széll Kálmán tér újjáépítése, Puskás Stadion), azt írta,
2019 óta 117 kiemelt állami beruházást támogattak.

Csepreghy Nándor ebből arra a következtetésre jutott, hogy

Budapest tekintet nélkül arra, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetés alatt állt, abszolút előnyét látta a kormány munkájának.

Szerinte a főváros fényét adták vissza, amikor öt év alatt kétszer is a fővárosba hozták a vizes világbajnokságot, a foci Eb meccseit, a Vadászati világkiállítást, az Eucharisztikus kongresszust, amelyen Ferenc pápa is részt vett. Jövőre jön az Atlétika Világbajnokság – tette hozzá.

A fentiekre tekintettel biztosan állíthatom, hogy a nemzeti Kormány helyezte vissza Budapestet Európa és a világ térképére.

A miniszterhelyettes azzal nyugtatta Vadai Ágnest, hogy az Orbán-kormány a budapesti beruházások tekintetében sem jár el másként, mint ahogy teszi ezt minden beruházásnál. A háborús helyzet miatt, minden beruházást áttekintenek, felülvizsgálnak, a költségvetés teherbírásától függően, a közérdeknek megfelelően, megvalósítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik