Belföld

Megélhetési válság: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék a Momentum javaslatára – jelentették be az érintett pártok hétfőn. Céljuk, hogy még a hatálybalépés előtt töröljék el az új katatörvényt és megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson le a kormány minden, a társadalmat jelentősen érintő ügyről. A pártok szerint a mostani helyzet miatt az Orbán-kormány felelőtlen gazdaságpolitikája és választási osztogatása okolható.

„Három hete, a katatörvény módosításával egyértelművé vált, hogy a megszorítások kora köszöntött be Magyarországon” – mondta a sajtótájékoztatón Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője, hozzátéve, hogy „több százezer magyar család rokkanhat bele a megélhetési válságba”.

A katatörvény eltörlésén túl az alábbi javaslatokat fogalmazta meg az ellenzék:

  • Kálmán Olga, a DK-frakció szóvivője közölte: a rezsiemelés visszavonására és egy családokat segítő, gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentés kidolgozására szólítják fel a kormányt.
  • Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt: határozati javaslatuk felszólítja a kormányt, hogy teremtse meg az élelmiszer-önrendelkezés feltételeit, vezesse vissza a 2016-ban megszüntetett stratégiai élelmiszer-tartalékot.
  • Az LMP 5000 forintos, minden közlekedési eszközre érvényes klímabérlet bevezetését sürgeti  közölte Gál József szóvivő.
  • Az MSZP országos otthonszigetelési program elindítását követeli, nemzeti és uniós forrásokból, mondta Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke. Szerinte ez a program biztosítaná az olcsó, megfizethető rezsit és a fenntartható rezsicsökkentést a családoknak.
  • Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője közölte: pártja az alapvető élelmiszerek és a gyerekneveléshez szükséges eszközök áfájának eltörlését indítványozza. Hozzátette: azt is követelik, hogy a gáz és az áram, valamint a tűzifa áfabevételeiről is mondjon le az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik