Belföld

Gréczy Zsolt: Orbánt segíti, aki szerint Őszöd ugyanaz, mint Tusványos

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A DK parlamenti képviselője egyebek mellett azt állítja, 2006 őszét hónapokon át tervezte a Fidesz elnöke.

Gréczy Zsolt Facebook-oldalán erőlködésnek nevezi Orbán Viktor helyzetét összemosni Gyurcsány Ferencével, 2006-ban. Szerinte ez „baromság”, aki úgy látja, hogy mindkettő hazudott a kampányban, becsapta a magyarokat, Orbán tusványosi beszéde afféle második Őszöd, az „vagy ostoba, nem érti az egészet, vagy simán rosszindulatú”.

A DK képviselője szerint sok ugyanis a különbség. Mint írja, a mostani magyarországi válság oka:

  • a jogállam felszámolása,
  • az uniós pénzek ellopása,
  • Európa és egy szomszédos állam elárulása az oroszokért,
  • a tavaszi, soha nem látott kiköltekezés,
  • a forint tudatos elértéktelenítése,
  • a korábbi orbáni gazdaságpolitika teljes csődje.

Gréczy Zsolt szerint Őszöd után fel sem merült,

  • hogy Magyarország ne lenne jogállam,
  • az uniós pénzek ellopásának lehetősége,
  • pláne, hogy a miniszterelnök rokonai, haverjai vigyék haza a pénzt,
  • az uniós pénzek felfüggesztése,
  • nem volt nemzetközi elhatárolódás.

Európa és a világ értette Őszöd üzenetét, amely arról szólt: így nem mehetnek tovább Magyarország dolgai.

Ezért támogatták a Gyurcsány-kormány reformjait, míg Orbán Viktort minden szövetségese megtagadta – teszi hozzá. Az ellenzéki politikus kiemeli, az őszödi egy nem nyilvános megszólalás volt, míg Orbán tusványosi beszéde „előre megírt és felolvasott fajgyűlölet volt”.

Ez nem Orbán őszödi beszéde. És ahogy Őszödöt értették a diplomáciai partnerek, úgy Tusványost is értik.

Orbán beszéde után most teljes a felháborodás, a tiltakozás, és a hazai tüntetések sem egy zártkörű beszéd miatt kezdődtek, hanem a kata lerombolása, a megélhetési válság miatt.

A 2006-os választás előtt nem volt akkora osztogatás, mint 2022-ben. Gyurcsány idején erősebb volt a forint, kisebb volt a hiány, az államadósság, olcsóbb volt az élelmiszer és a benzin.

Gyurcsány Ferenc idején Magyarország jogállam, elismert partnere volt Európának, a világnak. Őszöd után Budapesten tárgyalt az amerikai és a francia elnök, a német kancellár és  mindenki, aki számít.

Őszöd az elkerülhetetlen változtatás, a szembenézés igénye, Tusványos a drámai helyzetről terelés igénye, egy előre felvázolt náci tartalom, amely végképp leleplezte Orbánt.

Orbánhoz nem jön senki, pártja pária Európában. A Fidesz elnöke 12 éve kétharmaddal, a magának megszavaztatott teljhatalommal dönt mindenről. Gyurcsány koalícióban kormányzott, Őszöd után nem saját fizetésemeléséről döntött.

Nem hasonlítható össze a 2006-os tüntetők erőszakos fellépése sem a mostani pikniksorozattal. A DK képviselője azt írja, hogy

2006 őszét Orbán hónapokon át tervezte és szervezte, a kata 2022-es felszámolása elleni megmozdulások előtt 4 nappal azt sem tudta az ország, hogy így bánnak el több százezer vállalkozással. 2006 tudatos, előre megfontolt rombolás, 2022 spontán tüntetés-sorozat, amelyben nem ütnek baseball ütővel rendőrt, és nem gyújtanak fel autókat.

E levezetés alapján jutott arra, hogy aki szerint a két ember, Őszöd és Tusványos, 2006 és 2022 ugyanaz, mert közös szál a választáson becsapott magyarok,

az valójában Orbánt segíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik