Belföld

Ennyit spórolhatunk, ha egy fokkal letekerjük a termosztátot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Újraindított szénerőművekkel és hidegebb szobákkal csökkenthető az orosz földgázfüggőség a MEKH szerint.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei szerint, ha Magyarországon a fűtési hőmérsékletet 1 Celsius-fokkal csökkentenék, akkor az 445 millió köbméterrel, 5,4 százalékkal mérsékelhetné az éves hazai földgázfogyasztást – írta a napi.hu. Ezzel egy háztartás akár több ezer forinttal csökkentheti a gázszámláját: egy havi átlagban 250 köbmétert fogyasztó család például közel nyolcezer forintot spórolhat havonta, ha egy fokkal lejjebb tekeri a termosztátot az otthonában.

Mint ismert, az EU 15 százalékos földgázkereslet csökkentést irányzott elő az orosz földgáz bizonytalanságai miatt.  Ennek kapcsán a hivatal elemzői a gázkereslet csökkentésének további lehetőségeit megvizsgálták, így például a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltását. Így számításaik szerint a Mátrai Erőmű 150 millió köbméter földgázt, a téli felhasználás 1,8 százalékát tudná kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal működne 70 százalékos kihasználtság mellett.

Uniós szinten négy országban, Németország, Hollandia, Csehország és  Lengyelországban lenne mód a szénerőművek kapacitásának jelentős bővítésére, amellyel 16 milliárd köbméter gázt lehetne kiváltani, ami az európai téli gázkereslet 5,3 százaléka.

A szénerőművek hátránya, hogy környezetszennyezőek, jelentős szén-dioxid kibocsátással sújtják a légkört.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik