Belföld

Szijjártó: Az alacsony adókat ott tudják megengedni, ahol a kormányzati politika nem az osztogatáson alapul

MTI / Illyés Tibor
MTI / Illyés Tibor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Szalai Zoltánnal, a Mathias Corvinus Collegium igazgatójával beszélgetett a kollégium esztergomi fesztiválján.

A 444.hu beszámolója szerint amikor a globális minimumadó magyar vétójára került a szó, a külügyminiszter elmondta, hogy az ország legjelentősebb versenyelőnyét jelenti, hogy a társasági adót kilenc százalékon tartják. „Itt megint egy nemzeti hatáskör feladásáról lenne szó”, ezért ragaszkodnak ahhoz, „hogy az adómértékeket a magyar kormány állapítsa meg, és ne valaki kívülről valamiféle nyomásra” – idézte a lap tudósítója a minisztert.

Szijjártó a beszámoló szerint ezután azt kezdte fejtegeni, hogy mi miért engedhetjük meg magunknak az alacsony adókat. Szerinte ilyeneket csak az az ország tud bevezetni, ahol a költségvetési fegyelem magas szintű, és ahol fegyelmezetten gazdálkodnak.

Ezért az alacsony adókat azok az országok tudják megengedni maguknak, ahol a kormányzati politika nem a népszerűséghajhász osztogatásra alapul. És ezt nem mindenki tudja megtenni, nincs mindenhol elég támogatottság és stabilitás

– adta meg a megfejtést a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik