Belföld

Meghalt Ipper Péter

Az újságíró 71 éves korában hunyt el.

Rövid lefolyású, súlyos betegsége után szerda délután halt meg Ipper Péter újságíró – adta hírül családjára hivatkozva a Magyar Újságírok Országos Szövetsége.

Az újságírást a New York-i Egyetemen tanulta, a The New York Timesnál volt gyakornok, rövid ideig Edinburgh-ban, a BBC Rádiónál dolgozott, majd 1971-ben került a Magyar Rádió angol szekciójába. Szenvedélye volt a hiteles újságírás.

Édesapja, Ipper Pál 1953-tól volt a Magyar Rádió munkatársa, a hírszerkesztőség egyik vezetője, 1963-tól New York-i tudósítója. Erről a korszakról Ipper Péter néhány éve a 168 Órának azt mondta, amikor 1968-ban lelőtték Robert Kennedyt, azt ő látta élő adásban a tévében, és szólt apjának, „munka van”. Ez történt Martin Luther King meggyilkolásakor is.

Ipper Péter a rendszerváltás után, a médiaháború idején Ausztráliába települt, ahol hat évig volt Ausztrália legnagyobb közszolgálati rádióállomása, az SBS Radio hírszerkesztőségének a vezetője. Majd hazatért és újra a médiában dolgozott néhány éven át. Szombathy Pál főszerkesztősége idején a Magyar Hírlap lapszerkesztője volt, de néhány éve már csak figyelte, mi lett a szakmából.

A 168 Órának azt mondta, a magyar médiahelyzet az ötvenes évekre emlékezteti.

Én a híreken nőttem fel, azt csináltam világ életemben, olyan voltam, mint hal a vízben. Most azonban nincs víz, csak tátogás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik