Belföld

A Békemenet szóvivője a kampány alatt havi 870 ezret kapott Áderéktól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Fricz Tamás politológus, a kormányközeli, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, alapítója – írja az RTL.hu.

A megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg Fricz Tamással a választási kampányt lefedő 2021 októbere és 2022 májusa közötti időszakra. A teljes megbízási összeg csaknem hétmillió forint, havi húsz munkanappal számolva egynapi tanácsadás több mint 43 ezer forintba került.

Az RTL szerette volna megtudni az elnöki Hivataltól, hogy milyen kiválasztási folyamat végén jutottak el Fricz Tamáshoz, illetve hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ azonban nem kaptak, és maga Fricz Tamás sem kommentálta a megbízást.

Az RTL emlékeztetett arra, hogy a politológust 2013-ban Áder János akkori köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.

Az idei első féléves szerződéslistából az RTL más tételeket is kiemelt, így például azt, hogy havonta 650 ezer forintért végez „az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet” az elnöki hivatalnak az a Balsai Ügyvédi Iroda, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia érdekeltsége.

Július közepén egyébként a kormány 1,089 milliárd forinttal növelte a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetését: még idén 689 millió forintot kap ráadásként Novák Katalin hivatala úgynevezett dologi kiadásokra és beruházásokra, ezen felül pedig 400 millió forinttal megnövelik a hivatal protokollköltségét. Ezzel az emeléssel csaknem duplájára nőtt a protokollkiadások kerete, a 2022-es költségvetésben ugyanis 449 millió forint szerepelt. Az, hogy mi indokolta a költségkeret megnövelését, rejtély maradt, a Köztársasági Elnöki Hivatal ugyanis nem válaszolt az RTL megkeresésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik