Belföld

A DK a rezsiemelés azonnali leállítására szólítja fel az Orbán-kormányt

A Demokratikus Koalíció javaslatával megszüntetné a magyar családok ellehetetlenítését. A párt szerint a Fidesz a saját szavazóinak is hazudott.

A DK a fideszes többségű Országgyűléssel fogadtatná el, hogy azonnal vonják vissza a rezsicsökkentést korábbi formájában megszüntető rendeleteket, hiszen éppen a Fidesz–KDNP ígérte, hogy a rezsicsökkentés addig marad, amíg Orbán Viktor kormányoz. A párt számításokat idéz, amelyek szerint

negyedmillió család számíthat több mint 100 ezres gázszámlára, 600 ezer háztartásban pedig másfélszeresére
nőhet a villanyszámla.

A javaslat szerint

  • azonnali hatállyal vissza kell vonni a rezsicsökkentés megszüntetésével kapcsolatos jogszabályokat,
  • a kormánynak egyeztetést kell kezdenie egy igazságos, fenntartható rezsicsökkentésről a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel,
  • a kormánynak számukra a jövőben egyetértési jogot kell
    biztosítania a rezsivel kapcsolatos rendeletek megalkotásakor.

A DK szerint

a Fidesz hazug módon az emberek megvédésével, a rezsicsökkentés fenntartásával kampányolt,

eltitkolta az emberek elől a gazdaság valódi állapotát, most pedig azt csinálja, amivel ellenfeleit vádolta korábban, rezsit emel,  megszorításokat vezet be, az emberekkel fizetteti meg rossz kormányzása árát.

Mára már világossá vált, hogy a Fidesz a saját szavazóinak is hazudott! A rezsicsökkentést nem tudják fenntartani, az egyéni vállalkozókat nem tudják megvédeni és a gazdaságot nem tudják talpraállítani.

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormány a rendszerváltás utáni legnagyobb megszorítócsomagot vezeti be (rezsiemelés, kata,  áthárított különadók) és a miniszterelnök a munkahelyeket sem fogja megvédeni.

Ez a kormány a megszorítások, az adóemelések, a rezsiemelés és a tömeges munkahely-megszüntetés kormánya. Az Orbán-kormány a megélhetési válság közepén nemcsak magára hagyta az embereket, hanem napról napra nehezíti az életüket.

A magyar családoknak ugyanis a rekordméretű inflációval is meg kell küzdeniük, noha az áremelkedés már most több háztartásnál reáljövedelem-csökkenést jelent, ráadásul szakértők szerint a fő inflációs index és az élelmiszerinfláció még feljebb kapaszkodhat. Bár a határozati javaslat erre nem tér ki, a DK szerint ilyen nehéz helyzetben részt vállalhatnának a terhekből azok, akik a magyar adófizetők pénzén néhány év alatt százmilliárdos vagyonokat halmoztak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik