Belföld

Portfolio: Egyre melegebb a Duna, ez pedig korlátozhatja a paksi atomerőmű működését

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Arról ír a portfolio.hu, hogy a forró, csapadékszegény időjárás miatt Európa több folyójának vízszintje a történelmi mélypontok közelébe süllyedt, miközben hőmérsékletük jelentősen megemelkedett, ez pedig veszélyezteti az energiatermelést is.

Paksnál például mindössze körülbelül 70 centiméterrel áll a Duna vízszintje a valaha mért legkisebb vízállás felett, ez pedig az atomerőmű életére is kihat.

A portfolio.hu megkereste az erőművet, ahol azt a választ kapta:  négyfokozatú intézkedési tervvel rendelkeznek arra az esetre, ha alacsony a Duna vízállása, jelenleg  azonban még csak az első fokozat szintjét érték el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja.

Ugyanakkor a portál szerint a folyó felmelegedése már hat az energiatermelésre, ugyanis – a létesítmény önfogyasztását levonva – több tíz megawattal kisebb teljesítmény volt tapasztalható az atomerőmű honlapján közölt információkhoz képest. A portfolio.hu szerint mivel egyéb okok kizárhatók, a termelés csökkenését feltehetően a vízhőmérséklet emelkedése, illetve az atomerőmű kondenzátorainak romló hatásfoka idézhette elő.

A Paksi Atomerőmű közleménye

A felmelegedett Duna-víz miatt a Paksi Atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára – írta kedd délutáni közleményében az atomerőmű. Hozzátették, ez a jelenség a működés teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója.

„Mindezek következményeképpen jelenleg van 20-40 MW-nyi eltérés blokkonként a téli időszakban jellemző teljesítményhez képest, szándékos termeléscsökkentés (szakszóval úgynevezett leterhelés) azonban nem történt. A Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg 4 fokozatból az 1. fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik