Belföld

Atipikus foglalkoztatás: megoldás a KATA-válságra (x)

Ez a nyár finoman szólva sem uborkaszezon az üzleti élet hírei szempontjából. A KATA részleges megszüntetése, átalakítása nem csak a vállalkozókra, de a cégekre is komoly terheket ró, hiszen alig van olyan vállalat, amelynek ne lenne legalább egy-két “katás” alvállalkozója, beszállítója. Az egyik lehetséges kiút a volt katások alkalmazása teljes vagy részmunkaidőben, de két okból sem valószínű, hogy ez tömeges méretekben előforduljon. Egyrészt e jogviszonyok mögött sok esetben egyedi, projektalapú megbízások álltak. Másrészt a cégek az év derekán (pláne egyik napról a másikra…) nehezen alakítják át olyan mértékben a költségvetésüket, hogy beleférjen alkalmazásba venni az addig költségszámlával bedolgozó munkaerőt.

Milyen szakterületeket érint a KATA-szabályozás változása? 

Számos szakembert: marketingeseket, grafikusokat, fordítókat és tolmácsokat, műszaki rajzolókat, tanácsadókat a legkülönfélébb szakmacsoportokból, nyelvtanárokat, trénereket, szerelőket, műszaki szakembereket, stb.

A mostani szabályozás szerint szeptember elsejétől ezt az adónemet a taxisok kivételével minden szakember csak magánszemélynek való számlázás esetén alkalmazhatja, és csak főállású egyéni vállalkozók katázhatnak. A kedvezményes adózás bevételi határa évi 12 millióról 18 millió forintra nő, a havi fizetendő adó pedig egységesen 50 ezer forint.

Mi lesz akkor azokkal, akik eddig cégeknek számláztak?

Azok, akiknek a gyakorlata ellen a szabályozás létrejött, várhatóan alkalmazásba kerülnek a cégnél, ahova eddig számláztak. Ők azok, akik eddig is egy vállalatnak dolgoztak. Itt felmerül, hogy a cég hogyan gazdálkodja ki a járulékterheket. De van megoldás járulékfizetés nélküli legális foglalkoztatásra!

Mi lesz ugyanakkor azzal a tömeggel, amelynek az ügyfélköre vegyes volt? Vegyünk például egy tolmácsot, aki magánszemélyeknek is dolgozott, de céges megkereséseknek is eleget tett. Vagy egy takarítót, aki egy irodaházat tartott rendben, de havi egy hétvégén egy háromgyerekes családhoz járt segíteni. Ők vagy magasabb költségekkel járó adónemet választanak, vagy van egy kevésbé ismert, de legális és kedvező megoldás a számukra.

Atipikus foglalkoztatás: kölcsönösen előnyös 

Az atipikus foglalkoztatás minden munkavállalói csoportnak megoldás: diákok, nyugdíjasok, kisgyermekesek és természetesen az aktív korúak is részt vehetnek benne. A munkaadó számára ez előnyös, hiszen a munkaerőt egy kölcsönző cégtől vagy iskolaszövetkezettől, nyugdíjas- vagy kisgyermekes szövetkezettől “bérli”, és a ledolgozott órákért költségszámlát kap. A munkavállaló pedig rendes bejelentett munkaviszonyban vagy szövetkezeti tagként dolgozik, ami számára nem jár hátránnyal.

A Viapan Group hazánk egyik legrégebbi atipikusmunka-szolgáltatója. A cégcsoport tagja az ország legrégebbi iskolaszövetkezete, a Meló-Diák és a nyugdíjas-foglalkoztatásban úttörő Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet. A Viapan felméri a cégek igényeit, és a megfelelő munkavállalókat találja meg a legkedvezőbb feltételekkel.
Az atipikus foglalkoztatás további előnye, hogy a Viapan biztosítja a teljes körű munkaügyi ügyintézést, azaz a partnercég és a munkavégző számára is a katás helyzethez hasonló feltételek érhetők el.

Erről a teljesen legális, biztonságos és sokrétű megoldásról ingyenes tájékoztatást kaphat a Viapan Group szakembereitől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik