Belföld

Ujhelyi: nyerészkedik a kormány a rezsiszámlákon

24.hu
24.hu
Szerinte a kormánynak azonnali hatállyal el kellene törölnie, de legalábbis 5 százalékra csökkentenie a gáz- és az áram árának áfatartalmát.

Az EP-képviselő vasárnapi nyílt levelében arról írt, hogy az Európai Bizottság nemrég engedélyezte az energiahordozókra is a  kedvezményes adókulcs-használatát. Ezzel szinte minden más tagállam élt, Magyarország nem, így jelenleg nálunk a legmagasabb az áram és a gáz adótartalma.

A megnövekedett ár megnövekedett adóbevételt jelent.

Ujhelyi István szerint a kormány nyerészkedik a rezsiszámlák áfatartalmán, ha valóban segíteni akarna a családoknak, azonnali hatállyal csökkentené az áfakulcsokat. Úgy véli, tényszerűen nem igaz, hogy megvédik a rezsicsökkentést, a kormány jóval többet tehetne a magyar fogyasztókért,

ha nem akarna még ebben a helyzetben is nyerészkedni rajtuk.

Úgy véli, teljesen nyilvánvaló, a kormány komoly pénzszűkében van az uniós források befagyasztása miatt; ezért elsunnyogja az energiahordozók áfatartalmának minimálisra csökkentését, mivel

a növekvő áram-, valamint gáz-ár tulajdonképpen még jól is jön a kormánynak, hiszen a rekordméretű áfa a rekordméretű áron jóval több bevételt jelent, mint korábban.

Ujhelyi István szerint

tudatos és egyértelmű hazugság a kormányzat részéről a jelenlegi infláció és energiaár-robbanás kizárólagos okozójaként az orosz agressziót beállítani.

Szerinte a kormánynak azonnali hatállyal el kellene törölnie, de legalábbis 5 százalékra csökkentenie a gáz- és az áram árának áfatartalmát. Mint írta, ezt lehet „Brüsszelre” fogni, rendeleti úton, kétharmados parlamenti többséggel pedig bármikor megtehetik, ha akarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik