Belföld

Németh Szilárd szerint ez még mindig rezsicsökkentés

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
A kormánybiztos szerint 268 forint felett lenne az áram ára, ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes.

A magyar kormánynak továbbra is a rezsicsökkentés megőrzése a legfontosabb. Ezt mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, akit az MTI idézett.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó “brutális” energiaválság közepette kell őriznie a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztásnál tenniük kellett egy lépést, de itt is fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára.

A kormánybiztos szerint 268 forint felett lenne az áram ára, ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes. A csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert a Paksi Atomerőmű nagyon olcsón, biztonságosan biztosítja az energiát, ha már Paks-2 is meglenne, még kedvezőbb lenne az ár, tette hozzá.

Szerinte a gázfogyasztásnál nem tudtak ekkora kedvezményt adni, de a megőrizték a rezsicsökkentést, az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, míg az átlagfogyasztás felett 747 forint, de a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot és a magyar kormány, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, azon dolgozik, hogy a lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik