Belföld

„Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert” – ellenzéki reakciók Orbán beszédére

Adrián Zoltán/24.hu
Adrián Zoltán/24.hu

Egymás után érkeznek az ellenzéki politikus és pártok részéről a reakciók Orbán Viktor beszédére. A Demokratikus Koalíció volt a leggyorsabb és a legszűkszavúbb.

Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert

– írta a párt közleményében.

A Momentum szerint „Orbán Viktor ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság.” A párt szerint a miniszterelnök embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba.

Ungár Péter az LMP politikusa meglepve hallotta, hogy Orbán beszédében azt kritizálta, hogy a multinacionális vállalatok extraprofitra tesznek szert a háború következtében.

Felmerül a kérdés, hogy ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat? Miért az a kormány egyetlen gazdaságpolitikai állítása a válságban, hogy a recesszió árát a sminkes, a futár, a szociális dolgozó és a pedagógus fizesse meg, ne a MOL vagy a Mercedes?

– kérdezte Ungár. A jobbikos Jakab Péter szerint ma Tusnádon kiderült, hogy „Magyarországnak van egy önjelölt bolygókapitánya, de nincs valódi miniszterelnöke.”

Jámbor András pedig arról ír, hogy:

Messze ez volt eddig Orbán intellektuálisan legsilányabb tusványosi beszéde. Jól értem, ha nem műtik át az óvodásokat és marad a kerítés, akkor nem lesz gazdasági visszaesés?

Persze nem mindenki ilyen kritikus a miniszterelnöki beszéddel, Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője az M1-nek adott gyorselemzésében például úgy fogalmazott, hogy: „részletes, sok kérdéssel foglalkozó beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, előadásában elemzést és víziót is adott.” Az MTI beszámolójából az is kiderült, hogy Mráz szerint a miniszterelnöki beszéd „őszinte szembenézés volt a tényekkel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik