Belföld

Szombaton tetőzik a forróság, délutánra viharokat hozhat a hidegfront

Szajki Bálint/24.hu
Szajki Bálint/24.hu

Szombaton tetőzik a forróság, majd délutántól egy gyenge hidegfront hatására északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet – írja az Időkép. Délután feltámadó északnyugati széllel érkezik meg a hidegfront a Dunántúlra. A délután második felétől kezdve nyugaton, északnyugaton helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, néhol egy-egy heves zivatar is előfordulhat, melyet viharos széllökések, jégeső, felhőszakadás kísérhet. A hidegfront előtt még délnyugat felől forró levegő érkezik, 34 és 41 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. Hajnalban 12 és 24 fok között alakulhatnak a minimumok, a hidegre hajlamos helyeken lesz hűvösebb a reggel.

Vasárnap sok napsütés várható, de a hajnali és a reggeli órákban több tájegységünkön átmenetileg elszórt záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak, délután már csak egy-egy helyen fordulhat elő futó zápor. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Csak kissé mérséklődik a kánikula, délután 31-36 fok várható.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította. A meteorológiai szolgálat szombatra az ország valamennyi területére adott ki figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében harmadfokú, a többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik