Belföld

Több helyen lecsapott a vihar

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Széllel, viharral jött némi enyhülés a Dunántúlon. A Balatonon bekapcsolták viharjelzőket, motoros rendőrök küldik ki a vitorlásokat, van ahol, még zápor-zivatar is frissítette a levegőt. Az idokep.hu szerint a Balaton-Budapest vonalon mozognak a zivatarfelhők.

A jelentések szerint a vihar a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és környékén okozta a legnagyobb károkat. A megye tűzoltói rövid időn belül több mint félszáz riasztást kaptak. A vihar nyomán a víz pincéket és kazánházakat is elöntött. Az Oroszlányból a Csákvár felé vezető 8119-es utat és a Pusztavám felé vezető 8127-es utat kidőlt fák zárták el. Oroszlányban több bejelentés érkezett épületekre dőlt fákról, több helyen villanyvezetékeket szakítottak le a lezuhanó ágak.

Az országot teljesen kettéosztotta a hidegfront: az ország észak-nyugati részén 22-27 fokra hűlt a levegő, a többi részén jóval 30 fok feletti a hőség, amely néhol a 40 fokot is meghaladja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a hidegfront felhőzete vasárnap estig kelet felé elhagyja az országot. Mögötte általában több órára kisüt a nap, de napközben még gomolyfelhők képződnek. Kezdetben szórványosan, délután főleg a déli és a keleti megyékben valószínű zápor, zivatar, nagyobb számban nagyjából a Miskolc-Békéscsaba vonal tágabb környezetében. Az északi, északnyugati szelet több helyen erős, zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik.

Szombatról vasárnapra virradóan a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 22 fok között alakul, de a vízpartokon, a városokban, a magasabban fekvő helyeken enyhébb is lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik