Belföld

Áramszünet és fütty az ellenzék-kormányoldal meccsen Tusványoson

Két ellenzéki politikus merészkedett be a tusványosi medve barlangjába: a hagyományos fideszes rendezvényen azonban most sem volt hálás szerep a kormánypárt arcaival vitatkozni.

A hazai a pálya előnyeit élvező Kocsis Máté fideszes frakcióvezetővel és Nacsa Lőrinc KDNP-s politikussal Molnár Zsolt szocialista és Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő próbált szót érteni, de ez nem igazán sikerült, még a technika sem támogatta a rendezvényt. Az udvarias kezdés után többször adokkapokba csapott át a beszélgetés, amit ismétlődő áramszünetek szakítottak félbe, és szomszédos nagyszínpadon is elindult a koncertek előtti fülsiketítő hangolás.

Az első egymásnak feszülés akkor következett, amikor Stumpf András, a beszélgetés moderátora felvette, ki mit gondol arról, hogy a 2006-os év ismétlődik-e most. Hiszen korábban Gyurcsány Ferenc is arról beszélt a kampányban, hogy minden rendben, aztán a győzelem után adót emelt. A választás előtt idén is arról volt szó, hogy minden rendben van, most viszont sorban jönnek a bejelentések.

Magyarország Választott című kerekasztal beszélgetés a bálványosi szabadegyetemen.

Kocsis rögtön kemény hangnemre váltott, a moderátornak és a politikusoknak címezve feltette a kérdést, érdekli-e őket a valóság, vagy „tényleg úgy tudják”, hogy a kormány eltörölte a katát és úgy tudják-e, hogy eltünteti a rezsicsökkentést is. Kocsis szerint Orbán Viktor most is azért jár Brüsszelbe, hogy a rezsicsökkentés maradhasson. A frakcióvezető szerint 2006 teljesen más eset volt, mint a mostani, a kisadózók adóját is csak azért módosították, mert azt sokan visszaélésszerűen kezdték használni. Nacsa azt magyarázta, hogy 2006-ban, egy pénzbőséges időszakban sikerült az akkori vezetésnek világbajnok hiányt összehozni, amiről aztán hazudott is. Az Orbán-kormánynak viszont április 3. óta többszörös gáz- és áramemelkedéssel kell szembenéznie a világpiacon.

Keresztes szerint talán mégsem az ellenzékkel kellett volna riogatni a kampány alatt, amikor már a háború februári kirobbanása után világos volt, hogy honnan fenyegeti veszély a rezsit. Molnár Zsolt szerint a fair politika az lett volna, ha a veszélyeket is elmondják a választóknak. Többször hangsúlyozta, hogy ők nem akarják lebontani a kerítést, és nem akarják eltörölni a rezsicsökkentést.

A kompromisszumos megnyilatkozás azonban egy pillanat alatt nevetésbe fulladt, a közönség ugyanis nagy ovációval fogadta a kereszténydemokrata Nacsa beszólását. Arról érdeklődött, hogy Molnár a frakcióban is elmondta-e már ezt a véleményét.

A szocialista politikust később füttyöt is kapott, amikor az adórendszerrel kapcsolatos gondolatmenetében azt fejtegette, hogy az elmúlt 12 évben kettészakadt az ország, a társadalom alsó rétegei leszakadtak, a „három millió koldus országa lettünk”.

Kocsis szerint a Fidesz kormányzása idején egyáltalán nem történt kettészakadás, hanem inkább az, hogy volt „aki egyről a kettőre jutott, és volt olyan is, aki ötről a hatra”.

Akik a kormány-ellenzék közötti nyílt színi barátkozásra számítottak, azoknak a vita vége okozhatta a legnagyobb kiábrándulást. Kocsis egy asztalra ájulást színlelt, amikor a szocialista politikus a fékek és ellensúlyok rendszerét és a sajtószabadságot emlegette. Nacsa Lőrinc pedig az Internacionálé eléneklését ajánlotta neki.

Magyarország Választott kerekasztal beszélgetés 2022. Július 22-én a bálványosi szabadegyetemen.

Molnár ennek ellenére arról beszélt, hogy szerinte a jövő „akár tetszik, akár nem” a szociáldemokrata politikáé, és egy más tartalmú politikával sikerülhet a győzelem. Kocsis ezt keményen lecsapta, „ne szociáldemokrata jövőt kívánj, ez az ország annál többet érdemel”, majd levonta a beszélgetés a tanulságát: „pontosan ott folytatjátok, ahol abbahagytátok, és ez nekünk jó”.

Molnár a zárszavában azt mondta, a beszélgetés néhány pontján úgy érezte, közeledtek az álláspontok, de aztán csalódnia kellett, végül azt ajánlotta, hogy folytassák majd a vitákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik