Belföld

Novák Katalin a Facebookon magyarázkodik, miért írta alá az alaptörvény-módosítást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Már-már mentegetőző bejegyzést tett közzé Novák Katalin köztársasági elnök, melyben arról értekezett, hogy miért írta alá a kormánypárti kétharmad által kedden elfogadott tizenegyedik alaptörvény-módosítást. Elmondása szerint nem tehetett mást, hiába nem látott semmilyen kényszerítő indokát az alkotmánymódosításnak.

Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is. Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil. Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta. Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak. A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam

– írta Novák, aki a katatörvény aláírásánál is szükségét érezte, hogy külön bejegyzésben fejtse ki vívódásait.

A legújabb alaptörvény-módosítással lehetővé válik, hogy egy napon tarthassák az EP-választást az önkormányzati választásokkal, ami azt jelenti, hogy nem ősszel, hanem május-júniusban lesznek ezentúl a helyhatósági választások. Ezenkívül a megyék vármegyére keresztelésének is megteremtette a jogi alapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik