Belföld

Közel 74 ezren nyertek felvételt az egyetemekre, a gazdasági szakok voltak a legnépszerűbbek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Idén 99 192-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 73 805-en jutottak be valamelyik képzésre, vagyis ennyien kaptak üzenetben „mosolygós fejet” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hankó Balázs a csütörtök este nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi ponthatárokról megjegyezte, hogy idén néhány pontos emelkedést tapasztaltak szinte minden kiemelt képzés esetében.

A ponthatárok emelkedése sejthető volt abból is, hogy idén az érettségi eredmények jobbak voltak

– közölte Hankó.

2020-hoz képest 16 százalékkal nőtt például a műszaki területre felvettek (8300 hallgató) és 14 százalékkal az orvos- és egészségtudomány területre felvettek (6200 hallgató) száma. Agrárterületen szeptembertől 3100-an kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Jelenleg felsőoktatásban 30 százalékos a „lemorzsolódás”, ezt szeretnék 20 százalék alá szorítani. Ehhez mentorprogramokat indítanak és bővítik a szakkollégiumi rendszert.

Idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová mintegy 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület.

A legtöbb hallgatót idén is az ELTE vette fel (több mint 11 ezer diák), ezt a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi. A kisebb vidéki egyetemeken is nőtt a felvettek aránya: Kecskeméten 14-, Nyíregyházán 18-, Dunaújvárosban pedig 10 százalékkal.

A világ 25 ezer egyeteme közül az első 1400-ban tizenegy magyar egyetem szerepel. A kormány szeretné elérni, hogy 2030-ra legyen egy olyan magyar egyetem, amely a top 100-ba kerül, és három olyan, amely Európa legjobb 100 egyeteme között szerepel.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik