Belföld

Csák János: A Kárpát-medence annyi tehetséget termel, amennyit nem bír felhasználni

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

A kötődésre, biztonságra és a gondoskodás képességére épül a magyar jövő, ezekhez kell az államnak a megfelelő környezetet megteremtenie – hangoztatta Csák János kulturális és innovációs miniszter Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Magyar jövő 2030 címmel megrendezett pódiumbeszélgetésén az MTI tudósítása szerint.

– Mindenki gondoskodni akar a szeretteiről, az államnak az a dolga, hogy megteremtse ehhez a környezetet: segítse elő a közösségek működését, teremtse meg az ehhez szükséges békét is biztonságot, és tegye lehetővé mindenkinek hogy tehetsége szerint gondoskodjon szeretteiről, lehessen “magabíró” ember – fejtette ki a politikus, aki szerint ezt szolgálják  az adócsökkentések, ezt szolgálják az alulról nyitott középosztálynak a megerősítésére tett intézkedések, a családi adózás bevezetése, a bölcsődei program.

A miniszter szerint a magyar nemzet 33 nemzedék óta sikeresen védi a szabadságát, a túléléshez pedig mindig a leleményességére, a tehetségek kiaknázására tudott támaszkodni.

A Kárpát-medence annyi tehetséget termel, amennyit nem bír felhasználni, a “jövőügyi tárca” feladata ennek a potenciálnak az energiává alakítása, a tehetséggondozás.A magyar állam feladata az, hogy lásson meg ideákat, lásson meg bajnokokat, és álljon mögéjük

– közölte a miniszter.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kifejtette: Magyarországnak nincs sok kőolaj-finomítója, de kulturális energiákban nagyon gazdag, fejlődő kulturális intézményrendszere, több olyan szellemi “energiakitermelő” helye, amely becsatornázza, közkinccsé teszi a tehetségeket.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke, a Brain Bar alapítója úgy értékelte: a technológiai fejlődésben valami nagyon félrement, az amerikai tőke az – unalommal összefüggő – videojátékokba, pornográfiába és marihuánatermékekre költi a legtöbbet. A Nyugat szerinte nem hisz saját jövőjében, a mának él, a magyar jövőt pedig szerinte egy részleges befelé fordulás, az önrendelkezést segítő nemzeti technológiák kifejlesztése alapozhatja meg.

A pódiumbeszélgetés erdélyi előadói, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke az erdélyi magyarság jövőjéről beszéltek: úgy értékelték, hogy 2030-ban is lesz Erdélyben egymillió magyar,a nemzeti identitás megmaradásához azonban biztosítani kell a közösséghez tartozás élményét, akár az internet által kínált virtuális térben, és a jogi, önrendelkezési feltételeket, a közösségi autonómiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik