Belföld

14 milliárdot kap a kormánytól a kecskeméti Mercedes-gyár

MTI/Bús Csaba
MTI/Bús Csaba

Kecskeméten járt csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol bejelentette: a Mercedes 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszéria üzemét.

A miniszter tájékoztatása szerint a magyar állam 14 milliárd forinttal száll be a német autógyártó összeszerelő üzemének bővítésbe.

Szijjártó közleményében ezt azzal indokolta, hogy

a projekt jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és munkahelyteremtéssel fog járni.

A Mercedes a tájékoztatás szerint képzési programot is indít Kecskeméten, amihez a kormány szintén pénzügyi támogatást biztosít.

Szijjártó Péter a helyszínen elbüszkélkedett azzal, hogy a Mercedes kulcsfontosságú helyszínként tekint Magyarországra. Az együttműködés elmúlt tizennégy évét sikertörténetnek nevezte, és hangot adott annak a véleményének is, hogy a mostani gigaberuházás jól mutatja a magyar autóipar szárnyalását.

A miniszter azt mondta, hogy a szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben pedig már 9400 milliárd forint. Ez a szám az idei év első öt hónapjában elérte a rekordnak számító 4500 milliárd forintot.

A mostani nehéz helyzetből azok az országok tudnak a legjobban kijönni, akik a legnagyobb autóipari vállalatok elektromobilitási stratégiáinak helyszíneivé képesek válni

– vélekedett a miniszter.

A híradás szerint Szijjártó Péter együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Christian Wolff gyárigazgatóval, Jörg Burzer termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági taggal és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik