Belföld

Rezsivédelmet kérnek a fogyatékossággal élőknek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A kormányhoz fordul a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, mert veszélybe kerültek a civil szervezetek, különösen a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó egészségügyi és szociális alap-, illetve szakellátást működtető valamint köznevelési intézményt fenntartó civil szervezetek szolgáltatásai – olvasható a MEOSZ honlapján.

A közelmúltban hatályba lépett kormányrendelet értelmében ugyanis 2022. július 2-tól nem kaphatnak rezsivédelmet, így villamosenergia- és gázfogyasztásuk költségeit a továbbiakban emelt áron kell megfizetniük azoknak a civil szervezeteknek, amelyek például fogyatékossággal élő, tartósan beteg, idős, egyedül élő, hajléktalan vagy egyéb ok miatt szociálisan hátrányban lévő emberek ellátásáról gondoskodnak.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azt kérte, hogy a civil szervezetek. különösen a civil fenntartású szolgáltatást nyújtó intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek hasonlóan az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyeinek üzemeltetőihez. A MEOSZ elnöke 2022. július 19-én kelt levelében arra hívta fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László technológiai és ipari miniszter figyelmét, hogy a civil szervezetek, különösen a civil fenntartású szolgáltatást nyújtó intézmények villamosenergia és gáz felhasználása meghaladja az átlagfogyasztást figyelemmel az ellátandó emberek szükségleteire.

Például magasabb fogyasztást eredményez a fogyatékos állapot miatt szükséges és az ellátását biztosító berendezések energiaszükséglete, illetve a fogyatékossággal élő emberek szükségletei megkövetelik a helyiségek magasabb hőmérsékleten tartását. Mindez nem luxusból, hanem az állapotuk romlásának megelőzése, méltóságuk megőrzése céljából. Sajnálatos módon az országban több helyütt előfordul, hogy ezeknek az intézményeknek nincs a közelükben hozzáférhető alternatívájuk, ezért a szolgáltatások megszűnése, intézmények bezárása azt jelenti, hogy az érintettek nem fogják megkapni a szakszerű, állapotukhoz igazodó és számukra, valamint családjaik számára elérhető ellátást. Ezen kívül számtalan olyan szolgáltatás is működik a fogyatékossággal élő emberek számára, amelyeket civil szervezetek nem intézményes keretek között nyújtanak. E szolgáltatások és intézmények működésképtelensége esetén hatalmas teher fog nehezedni a magyar állam „vállára” – fogalmaz a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik