Belföld

Benne van a pakliban egy budapesti erdőtűz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nagyon ki vannak száradva a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdők. Tűzgyújtási tilalom van életben, de nagy a tűzveszély így is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály, a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. A Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A rendkívüli helyzetben a parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen. A látogatók segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy a rendkívüli helyzetben mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Kitértek arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az év első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz. Ezek jelentős része erdőtűz volt, azt a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani. A Parkerdő így fogalmaz:

A Pilisi Parkerdő által kezelt budapesti erdőterületeken csak az elmúlt három napban három helyen kapott lángra az erdő: szombaton a Szépjuhászné közelében megközelítőleg ezer négyzetméteren, hétfőn az újpesti Farkaserdőben ugyanekkora területen, a Gyömrői út környékén viszont mintegy húsz hektáron tombolt erdőtűz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik