Belföld koronavírus

Felesége Müller Cecíliát hívta, végül kórházigazgató segített a fideszes Bányai Gábornak, hogy műtüdős kezelést kapjon

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

Az Igeidők című keresztény magazinnak idézte fel Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő azt az időszakot, amikor tavaly év elején koronavírus-fertőzés miatt került kórházba. Bányait 111 napig kezelték intenzív osztályon, ebből 85 napot töltött mélyaltatásban, 69 napig pedig műtüdő tartotta életben.

A 444.hu szemléjéből kiderül, március 13-án, szombaton reggel szóltak Bányai feleségének, hogy az ECMO-gép segíthetne férjét életben tartani, „ami akkor az operatív törzs hatáskörébe tartozott”. Bányai felesége ekkor felhívta Müller Cecília országos tisztifőorvost, „akinek a segítségével híre ment a szükségnek”.

Végül Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is intézkedett a gép beszerzése érdekében, és szakorvosgárdát is szervezett – mondta Bányai. Csak Szegeden volt szabad ECMO-gép, ami hosszabb időre képes biztosítani a keringési- és légzőrendszer pótlását.

Covidos beteget soha sem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Rövidre zárva, a történet lényege, hogy szombat délután összeállt a szükséges team, az ország különböző részeiből hazajöttek a szegedi orvosok: szívsebészek, kardiológus, aneszteziológus. Akkor ismét megállt a szívem − valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl a betegségemet

– mondta Bányai, akit végül még aznap Szegedre szállítottak, és megkezdődött a végül eredményre vezető műtüdős kezelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik