Belföld

A „lakótelepek népének” választásait elemezte a Republikon

MOHOS MÁRTON / 24.HU
MOHOS MÁRTON / 24.HU
A pártpreferenciákat elsősorban nem a lakótelepi lét, hanem az adott kerület sajátossága befolyásolja.

A Republikon Intézet friss elemzése azt vizsgálta, miként alakultak a  2018-as és a 2022-es választási eredmények 12 kiválasztott budapesti lakótelepen, azok kerületeiben. „Lakótelep-hatásként” írnak arról, hogy a lakótelepeken nagyobb ütemben csökken a Fidesz–KDNP és az ellenzék közötti szavazatkülönbség, mint Budapest más részein.

Bár 2022-ben, az országos és budapesti trendekhez illeszkedve, a lakótelepeken is erősödött a Fidesz–KDNP 2018-hoz képest, az nem igaz, hogy az ellenzék elvesztette lakótelepi szavazóit, mert

  • a lakótelepen élők csoportja pártpreferencia szempontjából nem homogén,
  • lakótelep és lakótelep között lényegesen nagyobb különbségek vannak választói preferenciákban, mint a lakótelepek és a nem-lakótelepi budapesti területek között.

A 2022-es választáson az ellenzék Budapesten felemás eredményt
ért el, több egyéni körzetben nyert, mint 2018-ban, átlagosan mégis csökkent a támogatása, 2018-ban a szavazatok 58 százalékát kapta,  2022-ben csak 47 százalékot ért el a fővárosban.

A Republikon által kiválasztott 12 lakótelep listás eredményeinek összevetéséből az derül ki, hogy merőben eltérőek az erőviszonyok. A pártpreferenciákat elsősorban nem a lakótelepi lét, hanem az adott kerület sajátossága befolyásolja. A kormánypártok általános erősödésétől függetlenül még mindig nagy különbségek vannak a lakótelepek között.

Idén Újhegy, Havanna, Csillagtelep lakótelepein nagyon szoros volt a verseny a két nagy tömb között, de Kaszásdűlőn, Kelenföldön, a  Füredi utcai lakótelepen magabiztosan nyert az ellenzék. Az egyes lakótelepek között nagyobb eltérések voltak, mint a lakótelepek és a kerületek között, ezért a Republikon Intézet vitatja, hogy az ellenzék budapesti gyengülése mögött a lakótelepek szavazatainak elvesztése áll.

Az ellenzék átlagosan 49, a Fidesz–KDNP 41 százalékos listás eredményt ért el a vizsgált lakótelepeken. A kormánypártok a vizsgált kerületekben 41 százalékot kaptak, míg az ellenzék 48-at.

Erősebb tehát lakótelepeken a Fidesz térnyerése, mint Budapesten általában, de a lakótelepek még nem lettek „fideszesek”. Ha viszont ez a  trend folytatódna a jövőben is, akkor a Fidesz előbb venné át a vezetést a lakótelepeken, mint Budapest egyéb városrészeiben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik