Belföld

Már készülnek a vízszolgáltatók a közelgő kánikulára

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A nyári hőségben jelentősen növekszik az ivóvízigény, erre az időszakra az ivóvíz-szolgáltatók most is előre készülnek, hogy biztosítani tudják a lakosság számára az egészséges ivóvizet, közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap a Facebook-oldalán.

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen nőtt, írta a tárca.

A Balaton térségében egy átlagos évközi napon napi 70 ezer köbméter a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár napi 130 ezer köbméter is lehet

– jelezték.

A TIM tájékoztatása szerint a szolgáltatók készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozásra kerül sor, akkor a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást, írja az MTI.

Kapcsolódó
Előbb kivéreztette, majd céltáblává tette a kormány a vízszolgáltatókat
Szakértők szerint könnyű a nyári vízhiányt ráfogni a hőségre, a vízszolgáltatókra vagy – ahogy Menczer Tamás tette – a háborúra, de a helyzet várhatóan évről évre rosszabb lesz, mivel a szolgáltatóknak a 2009-es áron kell adniuk a vizet, miközben egyre több a kiadásuk, így nemhogy fejlesztésre, de karbantartásra sem jut pénzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik