Belföld

Megrohamozták a tüzéptelepeket az aggódó vásárlók

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A rezsicsökkentés módosításáról szóló szerdai kormánybejelentést követő napokban valósággal lerohanták a szenet és tűzifát árusító kereskedéseket – számol be a Telex. A lap győri, szegedi és pécsi tudósítója is azt jelentette: pár nap alatt többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt. A tüzépeket sokan úgy keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból vagy a hamburgi kikötőből.

„Nyáron régóta csak a madarakat szoktuk hallgatni” – mondta a Telexnek a legnagyobb győri tüzép vezetője, Krafcsik Gábor, aki csak egyszer látott ilyet harminc év alatt. Az még az ezredforduló előtt volt, amikor a tartós és kemény mínuszok miatt veszélybe került a szénellátás. „Akkor álltak sorba hirtelen ennyien a telepen” – idézi fel. Krafcsik azt mondta: szerdáról csütörtökre 350 százalékkal ugrott meg a forgalma. A roham pénteken is folytatódott.

„Annak ellenére, hogy az árak teljesen elszálltak, még inkább felélénkült a piac az elmúlt napokban” – számolt be hasonló tapasztalatairól a Telex helyi tudósítójának az egyik név nélkül nyilatkozó pécsi tüzépes. Példaként a lengyel fekete szenet említette, ami a tavalyi árhoz képest a duplájára emelkedett, de más importszeneknél akár 70–80 százalékos drágulás is tapasztalható.

„Reggel nyolc óta lakossági rendeléseket veszek fel, és gyakran hangzik el, hogy mindegy, milyen áron, csak legyen. Félnek az emberek az energiaellátás alakulása miatt.”

De Szegeden sem könnyű most tűzifát vásárolni. Két helyi kereskedő is azt mondta a portálnak, hogy az utóbbi két napban nagyon sok vevőjük volt, már mindent eladtak emelt áron is. Talán a jövő héten kapnak majd megint fát, ha sikerül beszerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik