Belföld

Rezsidrágulás: mentességet kérnek a mozgáskorlátozottak

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) mentességet kér az energia piaci árának megfizetése alól a fogyatékossággal élő embereknek.

A szövetség az MTI-t pénteken arról tájékoztatta, hogy a MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt kérve, az érintetteknél a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlagfogyasztás feletti felhasználása után alkalmazandó piaci árat. A tervezett intézkedés többük esetében az életfunkciók fenntartásához szükséges eszközök napi használatát veszélyezteti, a plusz anyagi terhet nem tudják megfizetni, így létfenntartásuk is veszélybe kerül – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyatékossággal élők többletkiadásai az állapotuk miatt szükséges berendezések használatából, a mindennapi háztartási eszközök fokozott használatából adódhatnak.

Ilyenek például az elektromos mopedek, kerekesszékek – ezek akkumulátorait általában heti több alkalommal 4-6 órát tölteni kell – vagy a különböző izom- és idegstimulátorok, a támogatott kommunikáció elektronikus eszközei szintén többletáramot fogyasztanak. Hozzátették: bizonyos fogyatékosság esetén a légzés gépi rásegítésére vagy elektromos emelőszerkezet igénybevételére van szükség. Sok esetben a lakás hőmérsékletét kell magasabban tartani, mert a fogyatékossággal élő ember szükségletei ezt követelik meg.

A MEOSZ szerint mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelentős része az állapota, az oktatási és munkavállalási lehetőségek korlátozottsága, a közlekedés, valamint az épített környezet akadálymentességének hiánya miatt egész napját otthon tölti, több energiát fogyasztva.

Kitértek arra, hogy különösképpen nehéz azoknak a helyzete, akik egyedül gondoskodnak fogyatékossággal élő gyermekükről, ha megélhetésüket kizárólag a gyermekek otthongondozási díja biztosítja, illetve ha a különélő szülő támogatására nem számíthatnak.

A MEOSZ ezért azt kéri, hogy a fogyatékossággal élő emberek és velük élő családtagjaik számára teljes egészében maradjon meg a rezsicsökkentés – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik