Belföld

Két megyében is magasabb az átlagfogyasztás a kormány által meghatározott szintnél

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A legtöbb megyében az átlagos fogyasztás a meghatározott szint alatt van, ám két olyan megyét is találtunk, ahol már a 2021-es áramfogyasztás is eléri túlfogyasztásnak titulált kategóriát – írja reggeli cikkében az mfor.hu.

Noha Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos egyúttal a pontos határértékeket is ismertette: eszerint a kormány úgy kalkulál, hogy az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként, az írás hangsúlyozza azt is, hogy számtalan ismeretlen tényező van a szerdán bejelentett rezsiintézkedések körül. Erről mi is írtunk reggeli cikkünkben:

Kapcsolódó
Példák a valóságból: átlagos energiafogyasztású családok is kieshetnek a rezsivédelemből
A részletszabályok ismerete nélkül, a kormányinfón elmondottakból kiindulva az látszik: elképesztő növekmények is lehetnek a rezsiben. Nagy kincs lesz a tetőre szerelt napelem.

A mfor.hu hangsúlyozta, hogy a kormányzati bejelentésben szereplő, éves szintű 2523 kilowattórás átlaggal számolva egy háztartásnak havonta átlagosan 210,25 kilowattóra áramfogyasztás fér bele a keretébe, míg a gáz esetében havonta 144,08 köbméter az, amit még fedez a rezsicsökkentés. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal oldalán a havi átlagos gáz- és villamosenergia felhasználásról szóló, megyei lebontású adatok legfrissebbje 2020-ból származik. Ez alapján az látszik, hogy vannak megyék, ahol a háztartások átlagfogyasztása jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik majd – írja az mfor.hu.

  • Ilyen lehet Pest megye például, ugyanis az itteni fogyasztók jóval a kormány által meghatározott átlagszint felett voltak már 2020-ban is, ha az áramfogyasztásról van szó, viszont a gázkorlátozás sokkal megengedőbbnek tűnik, és itt még feltételezhetően Pest megye sem kerül majd bajba.
  • Az elmúlt években megnőtt a Tatabánya megyeszékhelyű Komárom-Esztergom megye háztartási áramfogyasztása, olyannyira, hogy becslések szerint már a 2021-es átlagfogyasztás is át fogja lépni a meghatározott rezsicsökkentési szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik