Belföld

Alkalmatlan a vezetésre a veszprémi büntetőfékezéssel vádolt férfi – videó

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt állítja bíróság elé a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki szándékosan akadályozta a mögötte haladót az előzésben, majd büntetőfékezéssel veszélyeztette a másik sofőr testi épségét.

A 43 éves férfi tavaly májusban a dupla sávos, szalagkorláttal elválasztott útszakaszon haladt Herendről Veszprém felé. Előzés céljából áttért a belső sávba, ahol utolért a járművét a mögötte a belső sávban már folyamatos előzésben lévő és nála nagyobb sebességgel haladó másik személygépkocsi.

A vádlott az előzés befejezése után – bár lett volna rá lehetősége – nem tért vissza a külső sávba, hanem a belsőben maradva akadályozta a mögötte gyorsabban haladót, aki így néhány méteres közelségbe került hozzá. Az elkövető ekkor ráadásul indokolatlanul hirtelen fékezésbe kezdett, melyet a mögötte lévő sofőr csak vészfékezéssel tudott kivédeni, s ezzel elkerülni az ütközést. A férfi még ezt követően is hosszabb ideig akadályozta a másik autós haladását.

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy az elkövető nem rendelkezik a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel, és ezért nem is alkalmas a járművezetésre. Az ügyészség felfüggesztettet és pénzbüntetést kért a büntetőfékezőre.

Az ügyészség a vádiratában végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, továbbá indítványozta, hogy a férfit végleges hatállyal tiltsák el a közúti járművezetéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik