Élő Belföld

Energia-veszélyhelyzetet hirdet és hozzányúl a rezsicsökkentéshez a kormány

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A kata átalakítása után először reagál érdemben a kormány az adórendszer átalakítására. Élő közvetítésünk.

A pontos számok a nagycsaládosoknak adott kedvezményekről

Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

Minden fogyasztási helyet érint a rezsicsökkentés

Ez azt jelenti, hogy a hétvégi házakat is. Az áram és a gáz között viszont nincs kompenzáció, ha valaki árammal fűt gáz helyett, akkor nem magasabb a kedvezményesen fogyasztható mennyiség.

Mi értelme van a Kormányinfónak?

Akkor, ha Gulyás a múlt hetin még nem tudta, mikor lesz kész a katázás átalakításról szóló törvény, a mostanin meg már a parlament is elfogadta, merült fel a kérdés. Gulyás szerint ez nem döntés-előkészítő testület, hogy konzultáljanak a törvénymódosítások elfogadása előtt.

Miért szeptember elsejétől alakítják át a katát?

Gulyás szerint úgy gondolták, hogy másfél hónap elég erre, annak ellenére, hogy a kamara is azt mondta, hogy nem elég, és korábban ő maga is arról beszélt, hogy január elsejétől szeretnék bevezetni.

Szerinte a katázás megszüntetése nem azt jelenti, hogy valaki automatikusan munkavállalóvá válik, van még négy másik adózási forma is, amelyek ugyan magasabb adóteherrel járnak, de még mindig kevesebbel, mint amennyit egy tanár vagy egy ápoló fizet.

Ha megegyeztek a bizottsággal, majd lesz társadalmi egyeztetés

Gulyás szerint korábban azt ígérte, hogy akkor lesz valódi társadalmi egyeztetés a benyújtott törvényjavaslatokról, ha megegyeztek a bizottsággal a helyreállítási alap pénzeiről. Szerinte az magyarázza, hogy a bizottságnak tett ígéret ellenére egy héttel később egy nap alatt fogadtak el egy törvényt, hogy még nincs megegyezés.

Mi indokolta, hogy egy nap alatt fogadják el a katáról szóló törvényt

Gulyás szerint az indokolta, hogy a Pénzügyminisztérium elkészült vele, és szeptember elsejétől alkalmazni szerették volna. Szerinte nem költségvetési intézkedésként hozták meg, valószínűleg többletbevételt hoz majd, de nem ez volt a cél.

Szerinte egyeztetés volt, a kamarával egyeztettek, és a most elfogadott törvénymódosítást visszatérésnek tartják az eredeti célhoz, és nem látják okát, hogy ezen módosítsanak.

Gulyás a tiltakozásokra azt mondta, hogy mindenkinek be kell tartani a szabályokat, szerinte a baloldali kormány a jogszerűen tüntetők szemét kilőtte, most a jogellenesen tüntetőkkel is maximális türelemmel bánnak.

Gulyás: A katázók kétharmada munkaviszony helyett adózik így, ebben a helyzetben ez nem fér bele

Gulyásnak feltettek egy kérdést a katáról, amire azzal válaszolt, hogy a katáról szóló törvényt senki nem szavazta meg a baloldali pártok közül. Szerinte a cél az volt, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozásoknak találjanak ki egy átalányadót. Szerinte ez utána túlburjánzott, és teljesen eltért a céltól.

Gulyás azt mondja, a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada munkaviszony helyett használja ezt az adózási módot, ami nem igazságos ebben a helyzetben.

Van Havaria-terv

Így hívják azt, ha nem érkezik megfelelő mennyiségű gáz Magyarországra, és elfogy a tartalék, mondja Gulyás Gergely. Ő úgy tudja, hogy Ausztria felől nem érkezik gáz Magyarországra jelenleg.

Németh Szilárd részletez

Az átlagfogyasztás eléréséig a rezsicsökkentés kedvezményes áron marad, csak az átlagfogyasztás feletti rész lesz piaci áron. A háromgyermekes családok plusz kedvezményt kapnak, és minden plusz gyerek után további keret jár a kedvezményes fogyasztáshoz.

Olvasói sztorik