Belföld

Fontos megállapodás szűnhet meg Norvégiával

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A Magyar Közlönyben jelent meg a határozat.

Magyarország Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a Magyar Köztársaság Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló
megállapodás megszűnéséről szóló Megállapodás szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról.

Ezzel a címmel jelent meg a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat. Ennek főbb pontjai.

A kormány egyetért a Magyarország Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a Magyar Köztársaság Kormánya és
a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás megszűnéséről szóló megállapodás bemutatott szövegével.

Felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a bemutatott szöveg – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására.

Felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki.

Elfogadja a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli a megállapodás szövegének végleges megállapítását követően annak az Országgyűléshez történő benyújtását. A törvényjavaslat előadójának a külgazdasági és külügyminisztert jelöli ki.

A határozat alapján a kormány meg akarja szüntetni a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről Oslóban, 1991. április 8-án aláírt megállapodást. Erről már valamilyen szöveg is született, hiszen azt a kormánynak bemutatták, azzal egyetértett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek azért kell erről majd az Országgyűlés előtt is beszámolnia, mert az eredeti megállapodást is törvény hirdette ki.

A vita Norvégiával azzal kezdődött, amikor az Orbán-kormány  nyolc éve ellenőrzése alá akarta vonni a Norvég Alap civileknek  járó pénzeinek elosztását. Norvégia inkább felfüggesztette a támogatást, Magyarország komoly pénztől esett el. Tavaly a Magyar Közlönyben ezért az is megjelent, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak, nem tesz eleget kötelezettségeinek, azért Orbán Viktor felkérte minisztereit, tegyék meg a szükséges lépéseket.

Kapcsolódó
Magyar Közlöny: a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak
Orbán rögtön öt minisztert kért fel, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik