Belföld

Nézőpont: A magyarok 61 százaléka elégedett a kormány teljesítményével

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Közép-Európában sehol nem mértek ilyen magas arányt.

Magyarországon és Szerbiában a legelégedettebbek az emberek saját kormányuk munkájával. Ez derül ki a Nézőpont Intézet tizenkét országot vizsgáló közép-európai kutatásából, amit a Magyar Nemzet idézett.

Magyarországon 61, Szerbiában 60 százalékos azok aránya, akik  elégedettek a kormányuk teljesítményével. Mindkét országban

  • 33 százalék volt az elégedetlenek aránya,
  • április 3-án tartottak választásokat,
  • a korábbi kormánypárt (Fidesz-KDNP/Szerb Haladó Párt)  győzött.

A kutatók szerint a  választási győzelmek mértékénél nagyobb elégedettség azt jelzi, hogy a politikai stabilitás érték, ami a többi ország példája alapján, nem magától értetődő.

Ausztriában 52, Montenegróban 54, Csehországban 59, Horvátországban 66, Lengyelországban 67, Bulgáriában 71, Szlovéniában 72 százalékos volt az elégedetlenek aránya (ott a Jansa-kormányt az adatfelvétel idején váltotta az új, Golob-kormány).

A legelégedetlenebb országok közé tartozik Románia (73%), illetve a régió sereghajtója, Szlovákia (74%), ahol csak az emberek 24 százaléka volt elégedett a Herger-kormánnyal – tudatta a Nézőpont Intézet.

Módszertan

Az adatfelvétel a tizenkét közép-európai országban országonként 1000-1000 fő megkérdezésével történt 2022. május 20. és június 13. között. A minta minden országban reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik